Durerea musculară la vârstnici: cauze, diagnostic și remedii

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul uman va începe inevitabil să prezinte primele semne de deteriorare a structurii osoase și musculare. În acest sens, întregul sistem musculo-scheletic poate slăbi, subminând autonomia celor afectați și, uneori, provocând dizabilități, obligându-i, poate, să folosească dispozitive de asistență motorie, cum ar fi ascensoarele pentru persoane în vârstă.

Aceasta este, prin urmare, perioada vieții în care cei dragi ai noștri sunt cel mai probabil să fie expuși la patologii și probleme de sănătate și, în consecință, este unul dintre momentele în care ar trebui să acordăm cât mai multă atenție simptomelor și durerilor în general care vor apărea din când în când.

Durerea musculară la vârstnici este un concept foarte larg care cuprinde multe probleme diferite: manifestarea unei senzații dureroase nu va corespunde întotdeauna unei probleme grave de sănătate, dar în cele mai multe cazuri va fi totuși necesar să acordăm atenția cuvenită pentru a ne asigura că organismul celor dragi nouă își poate relua buna funcționare.

Așadar, haideți să aruncăm o privire mai atentă pentru a înțelege care sunt cele mai frecvente dureri musculare la persoanele în vârstă, cum să le depistăm și ce remedii să punem în practică.

DURERI MUSCULARE LA VÂRSTNICI: CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE?

Dorind să pornim de la o concepție mai amplă a subiectului de analiză al acestui articol, putem raporta imediat că în domeniul medical ne concentrăm adesea și de bună voie asupra întregului aparat osteoarticular pentru a identifica cauzele durerilor musculare la vârstnici. Motivul este simplu și rezidă în însăși noțiunea de durere musculară sau musculo-scheletală, care exprimă în sine o afecțiune foarte generică în cadrul căreia trebuie să fie reunite și colectate o serie întreagă de factori patologici mai mult sau mai puțin gravi. Dacă lărgim apoi cercul, analizând întreaga structură osoasă și articulară în ansamblul ei, se va putea lărgi și gama de probleme de sănătate care pot compromite funcționarea corectă a mușchilor sau chiar pur și simplu pot provoca durere.

Din acest punct de vedere, putem afirma, fără îndoială, că durerile musculare la vârstnici pot fi rezultatul unor patologii diverse, cum ar fi durerile cervicale, dorsalgia, artroza și artrita reumatoidă; la toate aceste elemente trebuie însă adăugate efectele altor patologii care pot fi întâlnite în timpul vârstei a treia și care corespund, de exemplu, osteoporozei și, în consecință, tuturor acelor boli sau afecțiuni de natură degenerativă care afectează regiunile osteoarticulare și care afectează mai ales șoldurile, genunchii și coloana vertebrală.

Astfel, dacă, din punct de vedere pur muscular, persoanele în vârstă – și, în general, persoanele de peste 65 de ani – pot prezenta crampe musculare sau așa-numita claudicatio intermittens, trebuie subliniat faptul că osteoartroza este una dintre cele mai frecvente probleme reumatice și, în consecință, principala cauză a durerilor musculare la persoanele în vârstă.

La acest concept se adaugă o altă patologie care acționează pe scară largă și care este una dintre cele mai greu de identificat cauze ale durerii: ne referim la polimialgia reumatică, un termen care indică o serie întreagă de inflamații la nivel articular și care, în consecință, subminează funcționarea corectă a mușchilor, provocând dureri intense și mai ales rigiditatea mișcărilor. De altfel, termenul de polialgie, din punct de vedere etimologic, subliniază prezența mai multor elemente de natură dureroasă și, de fapt, această patologie poate afecta fără discriminare gâtul, spatele, umerii și șoldurile; este de la sine înțeles că inflamarea semnificativă și dureroasă a acestor trăsături anatomice va compromite și starea de sănătate musculară, astfel încât trebuie să se acorde o mare atenție în faza de diagnosticare. Gândind în acest sens, cum recunoaștem originea durerilor musculare la vârstnici? Să aruncăm o privire asupra tabloului diagnostic.

DURERI MUSCULARE LA VÂRSTNICI: DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT

Identificarea naturii problemei în condițiile unor dureri musculare severe la vârstnici nu este o chestiune simplă, deoarece, după cum am văzut, există multe elemente implicate în manifestarea acestor dureri. În termeni medicali, în aceste cazuri, se procedează printr-o anamneză atentă și detaliată, în funcție de care trebuie să se stabilească:

  • Tipul de durere
  • Localizarea durerii
  • Caracteristicile durerii
  • Cauzele declanșatoare
  • Intensitatea
  • Emoționalitatea pacientului

Factorii de mai sus vor fi fundamentali în stabilirea diagnosticului, deoarece, în funcție de faptul că durerea este cronică sau acută sau dacă s-a manifestat în urma unui impact sau în absența unei anumite afecțiuni, se va restrânge câmpul de posibilități. Ultimul punct este apoi încă un element decisiv în analiza medicală, deoarece am văzut deja în trecut, atunci când am discutat despre îmbătrânirea activă, cum sfera psihică poate favoriza manifestarea diferitelor patologii.

Odată definite cauzele stării de rău a vârstnicului, traseul terapeutic va varia de la caz la caz, dar va avea întotdeauna anumite puncte fixe de respectat. Concret, reabilitarea celor dragi nouă va trece prin diferite etape cu scopul de a: atenua simptomele, de a îmbunătăți calitatea vieții și de a se asigura că beneficiile tratamentului sunt de lungă durată.

Așadar, care sunt intervențiile care acționează în această direcție? Cu siguranță, utilizarea unor mijloace de asistență pentru mobilitate, cum ar fi un ascensor de scări pentru vârstnici, reprezintă un prim răspuns, deoarece acestea vor ușura nu doar starea fizică, ci și cea psihică a vârstnicului. În al doilea rând, tratamentele fizioterapeutice, precum și micile exerciții fizice convenite cu medicul de familie vor fi o bună modalitate atât de a vindeca, cât mai ales de a preveni apariția acestor dureri musculare la persoanele în vârstă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *